Gladsheim 2015

Byn Gladsheim
Byn Gladsheim ligger belägen någonstans i de vilda och mörka trakterna norr om Svealand, nordväst om Ödmården, öster om Norge. Här härskar lokala hövdingar, rövarpack och band av svartblod.

Det verkar vila en förbannelse över byn. Så fort en ny hövding valts är döden framme. Är det Hjorvards osalige ande som vill dräpa alla som står efter hans titel eller är det något annat i görningen? Först lämnade Asbjörn titeln till Balder, som strax därpå blev mördad bakom värdshuset.

När Jorunn enhälligt valts till byns nya hövding hann knappt ens ett glas passera innan hon låg död inne i värdshuset. Hennes unge brorson, som var en av de mycket få överlevande efter svartblodens massaker, har fått ta över hennes post. Men var han verkligen uppdraget mogen? Brynhilde lyckades överleva länge men dödades svekligen för ett år sedan. Byn har sdan dess stått utan hövding. Det har gått bra då året varit det bästa i mannaminne både när det gäller skörd, jakt och handel. Men ledarbristen blir allt som oftast påtaglig. Tänk om någon kunde träda fram som är värdig att axla manteln.

Invånare i byn Gladsheim
Denna lista är inaktuell. Var god radera/addera namn om du vet mer kring det aktuella läget. Lägg till [2015] så vi vet att det är uppdaterat.
Alfabetisk ordning, sorterat på förnamn:
* Aldis
* Asbjörn
* Balder [Död]
* Brynhilde
* Fale Torsteinsson
* Gudrun Knutsdotter Schultz
* Hjorvard [Död]
* Jon Jonson [2015]
* Jorunn [Död]
* Oleif Olavsson
* Rodmar
* Tora

Kring Gladsheim
Längs med Svartbäcken ligger Åsaforsen
Forsarna ligger nedströms bäcken sett från byn. Under vårflod och vinter kan ”mumlet” från forsen nå ända upp till byn. Någonstans vid denna fors bor Näcken men då många är rädda för forsen och dess sugande sång är det inte ovanligt att han söker sig uppströms närmare byn när hans längtan efter människor blir för stor. Under årens lopp har mer än en drunknat i bäcken lockad av Näckens förföriska spel. Så var försiktig med att låta de små leka ensamma vid vattnet!

Blotberget
Detta är en höjd en bit från byn där det i alla tider har blotats. Man når platsen via en stig ut från byn bakom Templet. Utsikten från platsen är god då det var en stor skogsbrand här för några år sedan. Detta är en magisk plats där det finns mycket kraft att hämta för den som kan tala med gudarna.

Kvillesjön
Sjön är långsmal och 1 ½ km lång och 600 meter bred. Här finns gott om fisk och flera bäckar med gott om bäverdämningar mynnar i sjön. Flera bybor har enkla båtar som används vid fiske. På den sida som vetter mot byn ligger det gles fyllvuxen tallskog. Här har någon byggt en fiskarkoja som alla använder. Ett par tre personer kan sova över där medan man röker fisk i byns gemensamma rök som ligger i anslutning till kojan. I sjön fiskas framför allt sik men där finns även många andra fiskarter. Förra året drog Jon upp en gädda på 13 kilo som han skröt om hela vintern, men särskilt god var den inte… Andra fiskare berättar gärna om stora svallvågor som kan komma fast det är kvav lugn ute. Nog bor det något i sjön alltid!

Nyholmstallen
En liten bit utanför byn står en märklig jätte tall. Det är lite av en sevärdhet för ingen har någon annanstans sett ett så grovs barrträd. Tre vuxna män med utbredda armar krävs det för att famna tallen. Delar av rotsystemet sticker upp ur marken och på en plats kan man krypa under rötterna. Hit har folk i alla tider tagit förlamade människor för att dra den under jorden och flera kan vittna om att det faktiskt fungerar. Trädet hjälper även mot tandvärk om man täljer till en sticka och petar i det onda för att sedan sätta in stickan i trädets stam kan värken försvinna. Även barnlösa söker sig hit varma sommarnätter för att råda bot på barnlösheten. Kärlek under denna talls mäktiga krona är ett säkert sätt att bli på tjocken.

Pungstenen
Gott om sten finns det i dessa marker och mycket möda krävs det för att bryta ny mark, men ingen sten är i närheten av Pungstenen. Rund och hårig av klängväxter ståtar den alldeles ensam i ett stort björkbestånd. Det måtte ha varit en jätte som kastat den hit. Nog känner ni till berättelsen om storätaren Karl som retade upp jätten med sitt skryt så han slungade stenen? Det finns många versioner av denna sägnen. Vilken är din? Nåväl, stenen ligger där den ligger. Unga män brukar ibland tävla med varandra om att bestiga stenen men det är nog en generation sedan någon verkligen lyckades. Yngve Vidfamne hette han. Detta är dagtid en frifull plats men när det skymmer vill ingen gå hit. Det finns de som påstår att stenen börjat rulla efter dem mot byn när de kommit nära efter att solen gått ner. Riktigt läskigt!

Mosshultsborgen
Ingen vet bakgrunden till denna märkliga ruin. Också i de äldsta berättelserna om vår bys historia finns ruinen med. Den fanns från begynnelsen. Vem bodde en gång här? Hur kunde någon ha slagit så fyrkantiga stenar? Kan detta vara en övergiven plats där gudar eller jättar i forntiden bott. Även dagtid undviker vanligt folk att gå hit. Det sägs att både troll, vampyrer och troll bor här. Och utan tvekan finns det gångar ned i underjorden som inte vanliga grävlingar grävt. Vid några tillfällen har det dykt upp märkliga ting i byn när några unga brushuvuden ändå sökt sig till ruinerna för att söka skatter. Artefakter som ingen förstått vad de skulle användas till och med tecken som ingen kan förstå. Det var förresten ett par ungdomar där för bara någon veka sedan och påstod att de grävde, men de har inget sagt, kanske gjorde deras föräldrars risbastu nytta!

Gudaborgen Gladsheim
Byn Gladsheim har ironiskt nog sitt namn efter Gladsheim (”den glansfulla världen”). Gladsheim kallas den största och förnämsta byggnaden i Asgård, den femte gudaborgen. Den tillhör Oden och omsluter Valhall.

I Gladsheim, som sägs vara täckt av guld både på utsidan och insidan, sägs Odens tron finnas, omgiven av tolv mindre troner ==för de viktigaste gudarna.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License